Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування – легалізація активів, які були приховані від оподаткування

, опубліковано 05 серпня 2021 о 13:27

Про деякі норми Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Закон № 1539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» розповів для ЗМІ в.о. заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Юрій Назаренко.  

Він зазначив, що Закон № 1539-IX, який спрямований на легалізацію і детінізацію доходів і майна фізичних осіб, прихованих від оподаткування  набув чинності 21 липня 2021 р.

«Громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову добровільну декларацію. Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин», - зазначив Юрій Назаренко.

Одноразове добровільне декларування відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати добровільну декларацію до Державної податкової служби України.

Скористатися правом на подання добровільної декларації можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але були ними на момент набуття відповідних активів. Виняток становлять особи, які за будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконували або досі виконують публічні функції та були зобов'язані подавати декларацію відповідно до антикорупційного законодавства, а також особи, щодо яких з боку України застосовані санкції відповідно до  Закону України "Про санкції".

Даний Закон визначає перелік та обсяг активів, які можуть бути задекларовані. Так, об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), рухоме і нерухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування, розмір якого значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору – 5 %, для закордонних активів – 9%, для  активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5 %.

Відповідно до положень Закону, одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі.

Сплата збору з одноразового добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової добровільної декларації. Законом також передбачена можливість сплати збору з одноразового добровільного декларування трьома рівними частинами протягом 3 років за бажанням декларанта. В такому випадку ставка буде дещо вищою.

Громадянам, які сплатили спеціальний збір з одноразового добровільного декларування, гарантується звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення, пов'язані з несплатою податків. Але, якщо декларант порушує строки сплати спеціального збору, декларація вважається такою, що не подана. Відповідно, на такого декларанта не поширюватимуться гарантії щодо звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

«За рахунок сплати спеціального одноразового збору платниками, які раніше уникали оподаткування поповниться державний бюджет. Потенційно – це сотні мільярдів гривень, які мають працювати на легальну економіку, але поки що або приховуються за кордоном, за різними схемами або «лежать під матрацами», - підсумував Юрій Назаренко.