Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли при коригуванні ПН не потрібно заповнювати додаток 1 до декларації з ПДВ?

, опубліковано 27 липня 2021 о 10:03

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП інформує, що  розділом V Порядку №21 визначено, що коригування податкових зобов’язань відображається у рядках 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1, 6.1, 6.2, 7 та 8 декларації з ПДВ.

У складі декларації подаються передбачені Порядком №21 додатки (п. 9 розд. ІІІ Порядку №21).

Додатки додаються до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках (п. 11 розд. ІІІ Порядку №21).

У випадку заповнення рядків 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1, 6.1, 6.2 та 7 декларації до неї подається додаток 1 «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1)» (далі – додаток 1).

При цьому, у розділі І «Податкові зобов’язання» додатка 1 зазначаються відомості про коригування податкових зобов’язань тільки у зв’язку із збільшенням суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації (таблиця 1.2 додатка 1).

Відповідно до пп. 3 п. 4 розд. V Порядку №21 коригування податкового кредиту відображається у рядку 14 декларації.

При заповненні рядка 14 декларації обов’язковим є подання додатку 1, що заповнюється в розрізі контрагентів.

Крім того, згідно з пп. 1 п. 4 розд. V Порядку №21 коригування податкового кредиту, сформованого за операціями з отримання послуг від нерезидента на митній території України, що оподатковуються:

- за основною ставкою – відображаються у рядку 13.1;

- за ставкою 7 відс. – відображаються у рядку 13.2.

У випадку заповнення рядків 13.1 та/або 13.2 передбачено подання додатка 1.

Якщо на підставі складеного розрахунку коригування до податкової накладної обсяги постачання товарів/послуг та відповідно сума податкових зобов’язань чи податкового кредиту платника податку не змінились, то підстав для заповнення відповідних рядків декларації з ПДВ та додатку 1 немає.