Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Практичне питання застосування окремих норм ст. 39 «Трансфертне ціноутворення» Податкового кодексу України.

, опубліковано 23 липня 2021 о 14:56

Розглянемо випадок, коли суб’єкт господарювання (далі – СГ) щорічно подає до Державної податкової служби України звіти про контрольовані операції. В 2020 р. контрольовані операції не здійснювались, тому звіт про контрольовані операції за 2020 р. до Державної податкової служби України не буде надаватися. Підприємство не входить до складу будь-яких міжнародних груп компаній.

У зв’язку з вищезазначеним у СГ виникло  питання:

чи зобов'язане Підприємство згідно з пп. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) надати до Державної податкової служби України повідомлення, що Підприємство не належить до міжнародних груп компаній, якщо Підприємство не буде надавати до Державної податкової служби України звіт про контрольовані операції за 2020 р. і не входить до складу будь-яких міжнародних груп компаній?

Згідно пп. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній подаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог  законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Отже, якщо платник податків у звітному році не здійснював контрольовані операції, то він не зобов'язаний подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Разом з тим зауважуємо, що неподання або несвоєчасне подання платником податків звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у міжнародній групі компаній відповідно до вимог статті 39 ПКУ або надання недостовірної інформації в податковій звітності тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі, визначеному у ст. 120 ПКУ.