Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційна заробітна плата – соціальний захист майбутнього!

, опубліковано 18 червня 2021 о 15:05

Про проведений аналіз наданих за І квартал 2021 року Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь найманих працівників, - розповів заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Андрій Суббот.

На обліку в Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків знаходяться розгалужені мережі продовольчих та непродовольчих магазинів, таких як: «АЛЛО», «АТБ-МАРКЕТ», «ВАРУС», «ЄВА», «КОМФІ»,  «ПРОСТОР»,   «ФАЙНО МАРКЕТ» та інші.

По проведеному аналізу зданих за І квартал 2021 року  Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь найманих працівників, з упевненістю зазначаємо, що не всі платники податків приділяють належну увагу оплаті праці своїх підлеглих, лишаючи їх в майбутньому упевненості в соціальному захисті держави.

Нажаль, але ситуація з приведенням окладів працівників до рівня мінімальної зарплати  поширена на практиці. У такій спосіб багато хто з роботодавців намагається знизити свої витрати на оплату праці. Виплата зарплати  «в конвертах» та нелегальна робота стали нормою життя та одною із складових тіньової економіки, що призводить:

-        до скорочення надходжень до бюджетів, у тому числі не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду;

-        до втрати можливості найманим працівникам користуватися державними гарантіями відповідно до чинного законодавства;

-        втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсій;

-        відсутність внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників.

        Але не всі роботодавці відносяться до даного питання поблажливо.

«АТБ-МАРКЕТ» є найбільш розгалуженою мережею продовольчих дискаунтерів України, що очолила рейтинг по рівню офіційної середньої заробітної плати за І квартал 2021 року,  розмір якої коливається від 17 тис грн до 17, 5 тис гривень.

Керівники підприємства розуміють, що основною формою мотивації підлеглих є заробітна плата, яка впливає на якість виконання роботи, на зменшення плинності кадрів.

«Дуже хочеться бути впевненим в тому, щоб і інших роботодавців, спонукало випробувати  один з ефективних методів підвищення продуктивності праці, активності та зацікавленості працівника, підтримання здорової атмосфери в робочому колективі шляхом підвищення заробітної плати, легалізації зайнятості населення та відмовлення від зарплати в «конвертах»», - зазначив Андрій Суббот.