Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Східному управлінні відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань, які виникають при заповненні декларації з податку на додану вартість та додатків до неї

, опубліковано 20 травня 2021 о 16:15

Під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Криворізького управління податкового адміністрування підприємств Наталі Бутенко на тему: «Податок на додану вартість. Основні питання та відповіді, які виникають при заповнені декларації та додатків до неї», було повідомлено, що згідно Наказу Міністерства фінансів України від 28.01.20216 №21 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01 березня 2021 року № 131) затверджена нова форма декларації з ПДВ, порядок її заповнення і подання та надано відповіді на запитання, які виникають при заповненні декларації, а саме:

 

Чим нова форма декларації відрізняється від попередньої?

В новій формі податкової звітності з ПДВ містяться рядки та графи, призначені для відображення інформації щодо:

- здійснення платниками податків операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою у розмірі 14%;

- здійснення суб'єктами господарювання у сфері готельного бізнесу та переліку послуг, до операцій з постачання яких запроваджується застосування зниженої ставки ПДВ у розмірі 7%.

 

Крім того, нова форма декларації має меншу кількість додатків, а саме 8 замість 9, у зв’язку з видаленням з переліку Додатку 5 «Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів». Тому, Додаток 5 до декларації  більше не містить даних по податковим зобов’язання та по податковому кредиту. Наразі, частково дані Додатку 5 старої форми перенесено до Додатку 1 нової форми. Саме в ньому відображено – «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування»

 

Якій порядок відображення податкових зобов’язань та розрахунків коригування податкових зобов'язань у податкових деклараціях з ПДВ з 01 березня 2021 року?

Розділ І Податкові зобов'язання  Додатку 1 до декларації, включає 2 таблиці:

 

Таблиця 1.1. «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період».

 

Таблиця 1.2. «Відомості про коригування податкових зобов’язань згідно зі статтею 192, пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу у разі збільшення суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість».

 

Тобто, у таблицях зазначеного розділу слід відображати дані про податкові накладні/розрахунки коригування, віднесені до податкових зобов’язань, які не зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість. Чим, спрощено процедуру заповнення звітності з ПДВ та відповідно, скасовано обов’язок щодо відображення розшифровки податкових зобов’язань по своєчасно зареєстрованим податковим накладним/розрахункам коригування.

При цьому, у таблиці 1.2 знаходять відображення лише розрахунки коригування на збільшення суми компенсації за звітний (податковий) період, які не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання декларації.

 

Чи потрібно в Додатку 1 до декларації відображати дані по своєчасно зареєстрованим податкові накладні та розрахункам коригування по податковому кредиту?

 

Розділ II. Податковий кредит Додатку 1 до декларації, включає 2 таблиці:

 

Таблиця 2.1. «Відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7 % і 14 %»;

 

Таблиця 2.2. «Відомості про коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу».

 

Відповідно до встановленого порядку, у таблицях обов’язково слід відображати дані про податкові накладні/розрахунки коригування, віднесені до податкового кредиту у звітному податковому періоді,  з розшифровкою по ІПН кожного постачальника та періоду складання з урахуванням абз. 2 п.201.10 та п. 201.11 ст. 201 Податкового кодексу України.

 

Як виправити помилки в Додатку до 1 до декларації з ПДВ?

 

Відповідно до п.50.1 ст.50 Податкового кодексу України у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахування строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинною на час подання уточнюючого розрахунку.

 

В Додатку 1 до декларації в відміткою «уточнюючий» переносяться показники, які ви маєте намір виправити, а саме в першому рядку Таблиці, в якій вносяться виправлення методом «сторно», а саме,  вноситься запис зі знаком «-», у другому рядку – вноситься правильний запис. Якщо допущена помилка вплинула на числові показники Додатку 1 до декларації (в сторону зменшення або збільшення) то у підсумковому рядку «Усього за звітний період» числові показники повинні відповідати числовим показникам колонки 6 відповідного рядка уточнюючого розрахунку. Так, в уточнюючому розрахунку, у відповідних рядках: до графи 4 переноситься показники декларації, яка уточнюється, до графи 5 – показники декларації з урахуванням виправлених помилок, а до графи 6 відповідно різниця між значеннями графи 5 і графи 4 (+/-).

 

Чи нараховуються штрафні санкції за несвоєчасне подання декларації з ПДВ під час карантину?

 

На сьогодні відсутні підстави, які звільняють платників від застосування до них фінансової відповідальності за неподання або несвоєчасного подання звітності з ПДВ.

 

Тому, в разі неподання або несвоєчасного подання податкової звітності буде застосовано п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України, а саме накладення штрафу в розмірі 340 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.