Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ГАРЯЧА ЛІНІЯ! ОБ'ЄДНАНА ЗВІТНІСТЬ з ПДФО та ЄСВ

, опубліковано 30 квітня 2021 о 09:41

На днях Запорізький відділ податкового адміністрування торгівельних підприємств та підприємств сфери надання послуг Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків провів сеанс телефонного зв'язку "Гаряча лінія" на тему: "ОБ'ЄДНАНА ЗВІТНІСТЬ з ПДФО та ЄСВ".

На запитання платниквів відповідав начальник відділу податкового адміністрування торгівельних підприємств та підприємств сфери надання послуг Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Дмитро Білий.

Як завжди, з появою нових (оновлених) звітних форм виникають і нові питання, пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час телефонного зв'язку "Гаряча лінія".

З ЯКОЮ ПЕРІОДИЧНІСТЮ ПОТРІБНО ПОДАВАТИ РОЗРАХУНОК ЗА ПДФО ТА ЄСВ?

Звітний період для нової звітності – податковий квартал (п. 51.1 Податкового кодексу, далі – ПК). Строк подання – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Якщо строк закінчується у вихідний або святковий день, тоді останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 1 розд. II Порядку № 4).

За I квартал 2021 року Розрахунок слід подати не пізніше 11 травня (це вівторок), оскільки 40-й день строку подання звітності випав на вихідний дня 10 травня (в даному випадку вихідний день (неділя) збігся з святковий днем (9 травня) і відповідно вихідний переноситься на понеділок 10 травня згідно зі ст. 67 КЗпП).

Окремий розрахунок за календарний рік не подається.

Розрахунок подається до податкового органу за основним місцем обліку (у т. ч. і за новим основним місцем обліку в разі зміни податкової адреси платника протягом року) (п. 3 розд. II Порядку № 4)

ЧИ ПОТРІБНО ПІДПРИЄМСТВУ ПОДАВАТИ ПОДАТКОВИЙ РОЗРАХУНОК, ЯКЩО ПРОТЯГОМ ЗВІТНОГО ПЕРІОДУ ДОХОДИ НА КОРИСТЬ НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ НЕ НАРАХОВУВАЛИСЯ?

Таке може бути тільки в разі, коли на підприємстві відсутні наймані працівники. Відповідно, дохід у вигляді зарплати не нараховується, а отже, і розрахунок подавати не потрібно. Адже розрахунок подається тільки в разі нарахування доходів платникові податку протягом звітного періоду (п. 1 розд. II Порядку № 4).

А якщо дохід працівникам був нарахований, але не виплачений у звітному періоді, тоді розрахунок слід подати.

ЗВІТ ЗА ВІДОКРЕМЛЕНІ ПІДРОЗДІЛИ

У випадку якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не вповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами для сплати ЄСВ, тоді розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа – до контролюючого органу за основним місцем свого обліку.

Юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 032 заголовної частини Розрахунку.

При заповненні Розрахунку має здійснюватись контроль відповідності значення рядка 032 Кодифікатору адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад  для розрахунка та додатків 4ДФ (реалізація контролю  після запровадження  еталонного довідника "Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад").

Якщо для пакета значення поля рядка 032 хоча б в одному з додатків 4ДФ  (J/F0510406) не відповідає такому значенню з розрахунку (J/F0500106) або для таких документів пакету не відповідає жодному діючому значенню з еталонного довідника "Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад", то розрахунок буде не прийнято і у квитанції № 2 про неприйняття зазначатиметься виявлена помилка:

-                      Документ не відповідає всім вимогам електронного документа, оскільки виявлено недостовірність обов'язкового реквізиту у рядку 032 розрахунку або додатків 4 ДФ (не відповідають Кодифікатору адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад або в додатках 4 ДФ розрахунку).

 При цьому дані про відокремлений підрозділ зазначаються в рядку 033 заголовної частини розрахунку.

СКЛАД ЗВІТУ

Розрахунок за ПДФО та ЄСВ складається з декількох таблиць: основної частини (у ній три розділи) та 6 додатків до неї.

В основній частині звичайні роботодавці заповнюють лише розд. I «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників у розрізі місяців звітного кварталу». Рядки цього розділу практично збігаються з таблицею 1 Звіту з ЄСВ.

Розділи ІІ та III заповнюють окремі категорії страхувальників, які не є комерційними підприємствами (заповнення цих розділів ми розглядати не будемо).

Звичайні роботодавці заповнюють (за необхідності) тільки чотири додатки:

  • додаток 1 (Д1) – «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам». Це аналог таблиці 6 Звіту з ЄСВ. Заповнюється в розрізі місяців звітного кварталу;
  • додаток 4 (4ДФ) – «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого і сплаченого податку на доходи фізичних осіб і військового збору». Це аналог звіту за формою № 1ДФ. Також заповнюється в розрізі місяців звітного кварталу;
  • додаток 5 (Д5) – «Відомості про трудові відносини і період проходження військової служби». Це аналог таблиці 5 Звіту з ЄСВ. Заповнюється в цілому за квартал (тільки якщо у роботодавця були відповідні зміни у звітному періоді);
  • додаток 6 (Д6) – «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства». Це аналог таблиці 7 Звіту з ЄСВ. Заповнюється в розрізі місяців звітного кварталу. Якщо у страхувальника відсутні робочі місця, робота на яких зараховується до спеціального стажу, то цей додаток не подається.

УВАГА!

Згідно Наказу МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ УКРАЇНИ 28.12.2020 №814  «Про деякі особливості звітування з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року N 435» Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання згідно з додатком 7 до Порядку для платників єдиного внеску, визначених пунктами 1, 4, 5 та 5 1 частини першої статті 4 Закону, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) подається до 01 квітня 2021 року. Форма J/F3000713  більше не буде подаватися і вона відсутня в об’єднаній звітності.