Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків проведено практичний онлайн-семінар на тему: «Податкові зміни – 2021: 14 % ПДВ для аграрієв»

, опубліковано 22 квітня 2021 о 13:48

     Фахівці Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків провели практичний онлайн - семінар за допомогою сервісу ZOOM з питання податкових змін – 2021 щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції».

     У зазначеному семінарі взяли участь в. о. начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Богдан Катрушин, заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Андрій Суббот. Спікерами з цього питання виступили керівники галузевих структурних підрозділів Міжрегіонального управління – Наталія Мальована, Галина Макаренко та Людмила Луньова.

     Розпочав онлайн-семінар Богдан Катрушин, який по-перше привітав усіх учасників семінару та побажав міцного здоров’я та плідної співпраці. Також повідомив, що з 25 лютого 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення  змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» № 1115-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17.12.2020 року. Закон спрямований на забезпечення підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні, залучення інвестицій у галузь та підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства.

     Реалізація норм зазначеного Закону знизить мотивацію платників податку до оптимізації податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з відповідною продукцією, що зменшить втрати бюджету та сприятиме детінізації у сфері аграрного виробництва. Закон № 1115 набрав чинності з 25 лютого 2021 року, та застосовується до податкових періодів починаючи з  01 березня 2021 року, тому  деякі питання потребують роз’яснення.

     Надалі, спікери семінару надали окремі роз’яснення. Розповіли про загальні норми застосування ставки податку на додану вартість в розмірі 14 відс. до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.

Повідомили про правила нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та їх коригування, а також складання податкових накладних/ розрахунків коригування до податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН встановленими статтями 187, 192 та 201 Кодексу.

Розглянули на конкретних прикладах деякі ситуації та відповіли на ряд нагальних питань щодо податковому обліку з ПДВ та застосовування штрафних санкцій до платників податку за  несвоєчасну реєстрацію податкових накладних з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції у зв’язку з введенням в дію Закону № 1115.  

     Слід відмітити, що в умовах карантинних обмежень, впровадження таких заходів за допомогою дистанційних технологій набувають популярності, про це свідчить кількість учасників семінару підприємств сільгоспвиробників.