Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення нової форми податкової накладної

, опубліковано 15 квітня 2021 о 14:42

Спікери:

Андрій СУББОТ – заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків;

Наталія МАЛЬОВАНА – заступник начальника управління – начальник відділу податкового адміністрування підприємств у галузі виробництва продовольчих товарів Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.  

 

Керівники Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків відповіли  на актуальні питання, що турбують платників у зв'язку із оновленням форми та порядку заповнення податкової накладної та розрахунку коригування.

 

Які  ж питання надійшли від платників під час сеансу?

 

Як заповнити новий реквізит податкової накладної «код» при реалізації товарів неплатнику ПДВ?

Реквізит «код» заповнюється виключно у разі заповнення рядку податкової накладної «Податковий номер платника податку або серія (за наявності)та номер паспорту».

У податкових накладних, виписаних на неплатників вказується умовний податковий номер «100000000000», та відповідно реквізит «код»                         не заповнюється. 

 

За якою формою складати розрахунок коригування до податкової накладної виписаної до 01 березня поточного року?

Починаючи з 01.03.2021 в ЄРПН можуть бути зареєстровані виключно податкові накладні та розрахунки коригування, складені за новими формами. При цьому, підкреслимо, форми податкової накладної та розрахунку коригування у березні зазнали змін двічі. Тому у період з 01.03.2021 по    11.03.2021 (включно)   застосовувалися форми у редакції наказу Мінфіну № 734, а вже з 12.03.2021 повинно застосовувати  форми передбачені наказом Мінфіну № 131.

 

Чи повинно складати окрему податкову з березня поточного року на постачання видів сільгосппродукції, які оподатковується з 01.03.2021 за ставкою 14%?

Таких умов оновлений Порядок складання податкової накладної не містить. Операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, що оподатковуються за різними ставками                           (20 %, 7 %, 0 %)  або ж в окремій податковій накладній. 

При цьому, у податковій накладній за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів  вказуються:

-         у графі 8 розділу Б  - код ставки «14»,

-         у графі 3.1 розділу «Б» - не менше 6 знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів з груп кодів УКТ ЗЕД 010410, 120400, 120600, 121291,

-         у рядку УІІІ розділу «А» - обсяг постачання та у рядку У розділу «А» сума ПДВ.    

 

Яку ставку ПДВ потрібно застосовувати з березня п.р. при коригуванні операцій з постачання окремих сільгосптоварів, за якими перша подія відбулась до 01.03.2021 та відповідно застосовувалась ставка у розмірі 20 %?

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 % застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій з постачання окремих сільгосптоварів, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування  передоплати/авансу) необхідно здійснювати за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події, тобто 20 %.

 

Андрій СУББОТ – заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків під час відповіді на ці та інші питання звертав увагу запитувачів на можливість використання сучасних методів отримання актуальної інформації – зокрема, за допомогою сервісу «InfoTAX»,  телеграм-каналу ДПС, на сторінках ДПС та Східного МУ у Facebооk, та нагадав великим платникам про можливість активніше звертатися до персональних координаторів – податкових консультантів за фаховим вирішенням нагальних питань.